Jeg hadde nylig den ære å være sensor i praktisk eksamen i intra muskulær stimulering, IMS. Jeg var sammen med Ronnie Hilland som er en nestor i faget. Han jobber i Bergen og driver en klinikk der med er de flinkeste IMS utøverne i Norge.

 

IMS er en behandlingsform som ligner på triggerpunkter men som har en mer helhetlig forståelse og derfor ofte bedre resultater. Dette er en behandlingsform som bruker akupunkturnåler men med vestlig medisinsk forståelse. Metoden er utviklet av dr Gunn i Canada. Han er lege med kinesisk bakgrunn. Utgangspunktet for metoden er en forståelse av nerver og hva som skjer når nerven er i klem og ikke får nok surstoff. Dette skjer i hele kroppen når muskulaturen blir stram, men særlig viktig er det at det skjer langs hele ryggraden der nerven kommer ut fra ryggmargen. Stram paraspinal muskulatur klemmer på nerven slik at den ikke virker optimalt.

 

Når sensoriske "føle"-nerver inn til nervesystemet ikke fungerer optimalt kjenner vi smerte, nummenhet, prikking og ubehag. Når motoriske nerver til muskulaturen ikke fungerer optimalt vil muskelen trekke seg sammen og bli kortere og får stramme palpable bånd og knuter i seg, senen kan bli fortykket og siden muskelen er blitt kortere blir leddutslaget kortere. Det autonome nervesystemet er alt det vi ikke har kontroll over som styrer for eksempel hjerterytmen, fordøyelsen ol. Når de autnome nervene ikke fungerer optimalt kjenner vi kulde eller varme, det blir gåsehud, hevelse og kanskje hårtap i det området som nerven dekker, for eksempel nedover bena.

 

Studentene på dette kurset har tatt 15 studiepoeng i etterutdanning ved det som nå heter Høyskolen Christiania. Alle er ferdige akupunktører. Alle studentene var kjempeentusiastike og veldig flinke. Gratulerer alle sammen.

 

Men, det som er viktig for meg å formidle er min egen erfaring. IMS og triggerpunkter er virkelig effektivt og løser mange problemer, men som med alt som virker må det brukes med fornuft. Det er som medisiner, hvis en tablett virker bra er det ikke sikkert at dobbel dose er dobbelt så bra.

 

Jeg hadde nylig en ung, sterk mann som trener mye og derfor har fått vondt i skulderen. Han har hatt god effekt av det vi gjør. Ved forrige behandling var han først hos kiropraktor og så hos meg. Og han fikk en kraftig behandling av meg siden han hadde respondert positivt på tidligere behandlinger. Imidlertid ble dette for mye. Han ble dårligere i flere dager og kjente også på angst og mentalt ubehag. Dette tror jeg kan skje når muskelpanseret som beskytter oss forsvinner for fort. Når han nå kom tilbake gikk vi mange skritt bakover. Han fikk massasje og kopping og noen få nåler. Det er godt å beherske mange tiltak i verktøykassa.

 

En annen pasient som også har veldig god effekt av IMS har skjønt at hun ikke skal ha for kraftig behandling og heller ikke rett før hun skal ut å reise eller har et stort program. Da har det skjedd flere ganger at hun blir forkjølet. Det er nok det samme forsvaret som slippes opp. Hun kommer fortsatt men vi passer på å ikke overdrive og hun må ta det med ro samme dag og gjerne dagen etter.

 

Det som er spennde med IMS er at det virker som det hjelper nervene å komme seg igjen etter skade, selv alvorlig skade. Det virker også som det kan virke på problemer i indre organer siden alle indre organer er innervert av nerver som kommer ut i ryggmargen. Dette har kineserne vist i flere tusen år. Punktene på ryggen er tilegnet ulike organer som ligger på samme nivå. Det kalles Back Shu punkter og langs ryggen ligger det punkter for lungene, hjertet, magen, milten, nyrene og de fleste andre indre organer. Det betyr at vi kan kombinere gammel og ny viten.

 

Jeg er heldig som får jobbe med dette.